Älypuhelimen ostovinkit

Vinkit puhelimen ostoon vuonna 2018

Mobiilivinkit.fi kannustaa ottamaan selvää älypuhelimista ennen ostopäätöstä. Käyttötarkoitukseen sopiva puhelin on hankintana parempi kuin kiireessä valittu. Laadukas puhelin on myös todennäköisesti pitkäikäisempi ja siten ekologisesti kestävämpi ratkaisu kuin kaupan halvin malli.

Älypuhelinta ostaessa kannattaa ottaa huomioon seuraavia asioita. Eri ominaisuuksien tärkeyttä juuri omaan käyttöön kannattaa painottaa.

Koko ja muotoilu

Puhelimen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu näyttö, joka pitkälti määrittelee kuinka iso puhelin on fyysisesti. Käyttötarkoitukset ja mieltymykset ratkaisevat sopivan näytön koon. Isommalla näytöllä varustella puhelimella on kätevämpi kirjoittaa viestejä ja nettiä selaillessa se on mukavampi. Pieni puhelin sen sijaan mahtuu paremmin taskuun ja on helpompi käyttää yhdellä kädellä.

Yhden käden käyttöön on pidetty pitkään 4″-5,2″ tuuman laitteita. Siitä suuremmat kuten 5,5″ on usein selkeästi kahden käden vaativia laitteita. Uudet kapeilla reunuksilla varustetut kapean kuvasuhteen puhelimet tekevät sen ettei ulkomittoja voi päätellä näytön koosta niin helposti. Puhelinten muotoiluun parhaiten pääsee tutustumaan useita malleja esillä pitävässä liikkeessä.

Näytön kirkkaus ja tarkkuus

Kaikkien älypuhelinten näytöt selviävät peruskäytöstä. Näytön kirkkaus ja tarkkuus ovat pitkälti mukavuustekijöitä. Kokemuksieni mukaan Full HD eli täysteräväpiirtotarkkuuteen (1920×1080) pystyvät puhelimen näytöt tarjoavat tarkalta vaikuttavan kuvan, jolta on mielyttävä lukea tekstiä ja katsoa videokuvaa.

Mitä isompi ruutu niin sitä enemmän pikseleitä tarvitaan, jotta kuva pysyy tarkkana. Vähemmän puhelimen näyttöä käyttävät voivat pärjätä vanhemmista televisioista tutulla HD Ready -tarkkuudella (1280×720) , mutta enemmän puhelinta käyttäville suosittelen vähintään Full HD -tarkkuudella toimivaa puhelinta.

Kaikki puhelimet eivät oletusasetuksilla käytä laitteen maksimiresoluutiota vaan se on laskettu alemmas akun keston vuoksi. Jos haluaa varmistua mahdollisimman tarkasta kuvasta niin kannattaa tarkistaa puhelimesta näytön asetukset.

Puhelimen kamera

Kameran arvottaminen ominaisuutena on melkoinen mielipidekysymys. Tarkkaa tilastotietoa ei ole, mutta epäilen, että useimmilla kuvia ottavilla älypuhelin on pitkälti korvannut digikameran kokonaan. Kameraa voidaan pitää suurelle osalle käyttäjistä erittäin tärkeänä ominaisuutena.

Puhelinten kameroiden erot tulevat esiin eniten vaikeammissa olosuhteissa, kuten pimeällä, vastavaloon tai liikkuvia kohteita kuvattaessa. Kameroiden toteutuksissa on todella useita ratkaisuja eikä ole yhtä tapaa rakentaa puhelimen kameraa.

Esimerkiksi osan valmistajista tuplakamerassa toinen linssi ottaa mustavalkoisia kuvia. Toiset valmistajat ovat käyttäneet toisen linssin ottamaan samasta tilanteesta laajakulmaisen kuvan. Tuplakameroita käytetään yleisesti hyödyntämään syvyysterävyysefektin muodostamista. Jos on kiinnostunut hyvistä kamerapuhelimista niin kannattaa perehtyä eri valmistajien toteutuksiin, kaikille käyttäjille sama kamera ei ole välttämättä paras. Kuvan laadun vertailua helpottamaan on olemassa erinomainen sivusto: gsmarenan kuvien vertailu.

Artikkelin kirjoitushetkellä DXmark -sivusto pisteyttää parhaimmaksi kamerapuhelimeksi Huawein P20 Pro -mallin.

Järjestelmäpiirin suorituskyky

Suomessa myytävien puhelinten suurimpia järjestelmäpiirien valmistajien tuotteita ovat Qualcommin Snapdragon, Huawein Kirin, Mediatekin Helio ja Samsungin Exynos. Jokaiselta valmistajalta on useita malleja eri hintaluokkiin. Näiden rinnakkain vertailu on melko vaikeaa asiaan perehtymättömälle, tiedoissa ilmoitetut prosessorien ydinten määrät ja gigahertzien nopeudet eivät kerro totuutta todellisesta nopeudesta. Kannattaa ottaa asiaan perehtynyt sivusto avuksi. Esimerkiksi seuraava sivusto asettaa puhelimet nopeusjärjestykseen prosessorin suorituskyvyn mukaan: https://www.androidbenchmark.net/cpumark_chart.html

Minimivaatimuksena tällä hetkellä ostettavalle puhelimelle pidän Snapragonilta 430 piirin nopeutta, jota käyttää useampi noin 200 euron laite, esim Nokia 5 (2017) ja Nokia 6 (2017). Monipuolisesti puhelinta käyttävän kannattaa kuitenkin satsata nopeampaan laitteeseen.

Nopeimmat prosessorit asetetaan aina valmistajien lippulaivamalleihin. Todennäköisesti nopeamman laitteen saa ostamalla edellisen vuoden huippumallin kuin saman vuoden keskiluokan mallin.

Puhelimen käyttömuisti

Käyttömuistia eli ram-muistia tulee olla minimissään kaksi gigatavua ja mielellään kolme gigatavua tai enemmän. Ram-muistin määrä näkyy puhelimen käytettävyyden nopeudessa ja etenkin usean samanaikaisen ohjelman käytössä. Ram-muistin loppuminen puhelimesta saattaa näkyä siinä, että sovellukset kaatuilevat tai esimerkiksi nettiselain hidastelee tai ei avaa uusia sivuja. Ram-muistia voi vapauttaa puhelimesta käynnistämällä puhelin uudestaan.

Puhelimen tallennustila

Ohjelmien koko ja määrä puhelimissa kasvaa jatkuvasti mikä asettaa puhelimen tallennustilalle kasvavat vaatimukset . Kaikilla käyttöjärjestelmillä on huonona ominaisuutena tapa kasvaa kokoa käytön mukana. Tällä hetkellä vähemmän sovelluksia asentava pärjää 16 gigatavun mallilla. Suosittelen kuitenkin ostamaan vähintään 32 gigatavun tallennustilalla varustetun puhelimen, jatkoa ajatellen.

Muistikortilla voidaan kasvattaa laitteen tallennuskapasiteettia. Useimmat Android-laitteet sisältävät muistikorttipaikan. iPhone-puhelimissa ei ole muistikorttipaikkaa. Pidän ensisijaisesti parempana ratkaisuna tiedostojen ja ohjelmien tallennusta puhelimen omaan muistiin paremman luotettavuuden ja nopeuden vuoksi.

Akun kesto

Akun kestoon vaikuttavavat muun muassa: akun koko, näytön koko ja tarkkuus, järjestelmäpiirin virrankulutus ja käyttöjärjestelmän virranhallintaominaisuudet. Applen iOS on tunnettu selviävän pienemmillä akuilla kuin vastaavasti android puhelimet.

Karkeasti ottaen kaikissa Applen puhelimissa akun kesto on melko samaa luokkaa. Android puhelimissa nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ei kannata ostaa alle 3000mAh akulla varustettua puhelinta ellei näytön koko ole melko pieni, Puhelut ja näytön päällä olo aika ovat merkittävimmät tekijät akun kulutuksessa, joten eri käyttäjillä akun kesto vaihtelee todella suuresti.

Ohjelmiston tuki

Puhelinvalmistajien käytänteet vaihtelevat kuinka pitkäksi päivitysten saaminen luvataan. Ostohetkestä vähintään kahdeksi vuodeksi päivitysten saamista voidaan pitää mielestäni miniminä. Useimmat sovellukset toimivat kuitenkin myös vanhemmissa Androidin ja iOS:n versioissa.

Tietoturvan osalta aika näyttää, että muuttuvatko vanhemmat versiot tietoturvan kannalta epäluotettaviksi. Useat yritykset vaativat työntekijöitä käyttämään malleja, joihin saa säännöllisiä tietoturvapäivityksiä. Ostamalla uuden puhelinmallin voidaan olettaa, että tuen saa pidemmäksi aikaa kuin vanhoissa malleissa.

Erityisvaatimukset

Harrastusten tai työn vaatimat erityisvaatimukset tulee myös huomioida. Rakennuksella työskentelevä ja toimiston myyjä tarvitsevat puhelimelta eri ominaisuuksia. Osassa puhelimia on tiettyjä erityisominaisuuksia, mitkä saattavat puuttua muista. Tälläisiä ovat esimerkiksi:

  • Vedenkestävyys (IP-luokitukset).
  • Kuulokeliitäntä (isossa osassa poistunut).
  • Irrotettava akku (melko harvinainen).
  • Ir-sensori (kaukosäädin toiminto).
  • Tupla sim (kaksi sim-kortti paikkaa).

Vastaa

Your email address will not be published.