Akunkesto paremmaksi Androidissa

Vinkkejä akunkeston parannukseen Androidissa

Seuraavassa 9 vinkkiä listaus akunkeston parantamiseen Android-älypuhelimissa.

 1. Karsi ylimääräiset ja turhat sovellukset, jotka ovat yhteydessä internetiin. Erityisesti Facebookin sovelluksen on tutkittu vievän puhelimesta akkua ja tehoa runsaasti. Akkua säästävä voi käyttää Facebookia myös selaimen tai Facebookin lite-version avulla.

 2. Näyttö on puhelimen suurin virrankuluttaja. Vaihtamalla lukitusnäytön ja taustakuvan tummasävytteiseksi saa näytön viemää virtaa vähennettyä. Näytön kirkkaus ei tarvitse olla sisätiloissa täysillä.

 3. Poistetaan synkronointi palveluista, joita ei käytetä. Googlen palveluissa on oletuksena synkronointi päällä kaikissa kohdissa. Asetukset->Tilit->Google valikosta määritetään minkä palveluiden tiedot tallentuvat Google-tilille. Useimmat käyttäjät voivat ottaa pois päältä ainakin seuraavat: Google Fit, Play Elokuvat, Play Kirjat, Play Lehtikioski, Play Musiikki, Google+. Valinnat tietenkin riippuvat siitä mitä palveluita halutaan käyttää.

 4. Play Kaupan ”Boosteri”, ”Cleaner”, ”Battery Saver” tai muihin vastaavilla termeillä markkinoitaviin ohjelmistoihin kannattaa suhtautua varauksella. Vastaavat ohjelmat ovat suurimmaksi osaksi laitetta hidastavia mainosohjelmia. Ohjelmat saattavat sulkea tärkeitä taustaprosesseja, jonka seurauksena ohjelmat ja prosessit käynnistyvät ja sammuvat monia kertoja peräjälkeen. Tämä lisää puhelimen kuormitusta ja heikentää suorituskykyä ja akunkestoa. Kaikissa Android-puhelimissa on tarvittavat virransäästötilat ilman lisäohjelmia.

 5. Jatkuvasta ohjelmien sulkemisesta ei ole hyötyä akun keston parantamisessa. Useasti käytetyt ohjelmat voivat olla jatkuvasti auki taustalla. Ohjelmien jatkuva sulkeminen ja uudelleen avaaminen kuluttaa enemmän virtaa kuin ohjelman taustalla pitäminen auki. Käyttämättömät ohjelmat sen sijaan kannattaa kuitenkin sulkea taustalta virtaa viemästä.

 6. Sijaintitietojen tallennuksen katkaisu. Gps:n käyttö lisää myös akun kulutusta. Mikäli sijaintitietojen tallennuksella ei ole lisäarvoa käyttäjälle niin se kannattaa kytkeä pois päältä. Tähän pääsee seuraavasti: asetukset->Google->sijainti->Google-sijaintihistoria->valinta pois.

 7. käyttämättömät langattomat yhteydet kannattaa pitää pois päältä. Gps:n, bluetoothin, nfc-lukijan voi kytkeä kokonaan pois käytöstä esimerkiksi ylälaidan vetovalikosta.

 8. Erityisen pitkää akunkestoa varten puhelimissa on virransäästötiloja. Esimerkiksi Huawein puhelimissa on nimeltään tavallinen ”virransäästötila” ja ”ultra akku”. Tilat karsivat eri palveluiden synkronointia, rajoittavat gps:n käyttöä, laskevat näytön kirkkautta. Nämä virransäästötilat ovat käteviä, kun puhelimen akku pitää saada kestämään useamman päivän esimerkiksi vaellusreissulla tai sitten muuten vain pitää käyttää akkua säästeliäämmin.

 9. Puhelimen keskusmuisti täyttyy käytön mukana melkein väistämättä, jonka seurauksena laitteet vaativat välillä sammuttamisen. Uudelleen käynnistys vapauttaa keskusmuistia, jolloin taustaprosessit pysyvät vakaammin päällä ja akunkesto paranee. Erityisesti pienemmällä ram-muistilla, 2gt ja vähemmän varustetut puhelimet kannattaa aika ajoin käynnistää uudelleen.

Lähteet:

 • http://techworldzone.com/2016/11/20/facebook-app-consumes-almost-20-android-battery-life/
 • https://support.google.com/nexus/answer/6090612?hl=fi

Vastaa

Your email address will not be published.